דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


הדברים שחשוב לדעת לגבי צוואות 

מאת    [ 26/04/2011 ]

מילים במאמר: 790   [ נצפה 2704 פעמים ]

 צוואות - מה שחשוב לדעת

מטרתו של מאמר זה, הינה ללמד את הקורא את סוגיות חשובות בנוגע לתחום הצוואות. המאמר יחולק לארבעה פרקים לנוחיות הקורא: א. הדין החל בהיעדר צוואה. ב. סוגי הצוואות הקיימות ג. חשיבות הצוואה ומקרים בהם נדרשת צוואה ד. סוגיות משפטיות נוספות בנוגע לצוואה.  

 

הדין החל בהיעדר צוואה


    • 1. חוק הירושה קובע כי בן-זוגו של המוריש לאחר מותו, במידה ויש ילדים, ירש חצי מעיזבונו (רכוש שמותיר אחריו במותו). את חציו השני של העיזבון, יורשים ילדיו של המוריש בחלקים שווים.
    • 2. בן הזוג, יורש את כל המיטלטלין כולל מכונית הנוסעים השייכת למשק הבית המשותף, ללא קשר לחצי משאר העיזבון אותו הוא מקבל, כאמור בס' 1.
    • 3. במידה שלמוריש אין ילדים, אך יש הורים, יקבל בן הזוג חצי מהעיזבון וההורים יקבלו את חציו השני של העיזבון.
    • 4. אם למוריש לא היו ילדים או הורים במותו, יכולים גם אחיו או הורי הוריו לרשת אותו.
    • 5. במידה שהמוריש חי עם בן זוג כידוע בציבור ובזמן מערכת היחסים ביניהם, אף אחד מהם לא היה נשוי לאחר, יראו את בן-הזוג הידוע בציבור, כאילו היה נשוי למוריש וזכאי ל-50% מהעיזבון.

 

סוגי הצוואות


    • 6. מטרתה של הצוואה, הינה לשקף את רצונו של המצווה בדבר הדרך בה הוא רוצה כי יחולק עזבונו לאחר מותו. הצוואה קודמת לסדר הירושה ע"פ דין, היינו, בעת קיומה של צוואה חלוקת הרכוש תתבצע לפי האמור בה ולא לפי שום דרך אחרת.
    • 7. צוואה יכולה להיעשות בכתב, בפני עדים, בפני רשות או בעל-פה.
    • 8. אם נעשתה הצוואה בכתב, עליה להיעשות לפי רצונו של המצווה ועליה לכלול תאריך ואת חתימתו.
    • 9. צוואה בע"פ יכולה להיעשות ע"י אדם גוסס ובפני שני עדים. אדם שאינו גוסס, אינו יכול לערוך צוואתו בעל-פה.
    • 10. צוואה בעדים, אולי סוג הצוואה הנפוץ ביותר, נעשית בפני שני עדים, המאשרים את הצוואה באותו המעמד בחתימת ידם. פעמים רבות, צוואה זו נעשית ע"י שני עדים, שאחד מהם הוא עורך-דין שבפניו נערכה ונוסחה הצוואה - וכך למעשה ניתן תוקף נוסף לאמינות הצוואה.

 

חשיבות הצוואה ומקרים בהם נדרשת צוואה


    • 11. צוואה כאמור, באה לשקף את רצונו האמיתי של המצווה בדבר הדרך שבה יחולק עזבונו. מאחר שהדין קובע כי בהיעדרה של צוואה יחולק הרכוש בדרך מסוימת(פורטה בחלקו הראשון של המאמר), אם ברצונו של המצווה כי עזבונו יחולק בדרך אחרת, עליו לערוך צוואה כדין.
    • 12. צוואה שוללת: במידה שמצווה אינו מעוניין שאחד מהיורשים ע"פ דין ירש אותו, כגון אחד מילדיו, עליו לערוך צוואה אשר שוללת במפורש את חלקו בירושה.
    • 13. צוואה הדדית בין בני זוג: במידה שבני זוג רוצים להגן האחד על השני , כך שבמידה ואחד מהם ילך לעולמו יישאר הרכוש בידי בן הזוג שנותר בחיים, עליהם לערוך צוואה הדדית, שכן במצב אחר יעבור מחצית מהרכוש לשאר הילדים - ובמקרה של סכסוך עלול הדבר לפגוע בזכויותיו של בן-הזוג שנותר בחיים.
    • 14. צוואה בדרך חלוקה מסוימת: צוואה שמטרתה לחלק את העיזבון בדרך מסוימת מיוחדת. למשל, צוואה הקובעת כי חלק מסוים מהעיזבון יוקצה לתשלום שכר הלימוד במוסדות להשכלה גבוהה של נכדי המוריש.
    • 15. צוואת המשפחה הגרעינית: לא פעם נוצר קרע בין בני זוג נשואים, דבר אשר יכול להוביל לגירושין. לאחר הגירושין, עשוי אחד מבני הזוג או שניהם לגור יחד עם בן-זוג אחר. במקרה כזה, אם בני הזוג רוצים שבמותם, עזבונם יעבור לילדיהם ולא יעבור במחציתו לבן-זוגם, עליהם לערוך צוואה המורה על כך.

 

 סוגיות משפטיות נוספות בנוגע לצוואה


    • 16. לאחר מותו של המוריש, יחולק עזבונו בהתאם לאמור בחוק הירושה. היינו שבהיעדר צוואה יחולק 50% מרכושו לבן-זוגו ו50% נוספים בין ילדיו ואם קיימת צוואה לפי האמור בה.
    • 17. על-מנת שהרכוש יוכל לעבור ליורשים לאחר מותו של המוריש, יש לבצע אחת מהפעולות הבאות: 1. בהיעדרה של צוואה - הוצאת צו קיום ירושה. 2. אם קיימת צוואה - הוצאת צו קיום צוואה.
    • 18. על-מנת להוציא צו ירושה או צו לקיום צוואה, יש לפנות לרשם הירושה בצירוף המסמכים הדרושים.
    • 19. במידה שקיים חשש של אחד היורשים, לפיו הצוואה נערכה שלא כדין, תחת לחץ כלשהו או השפעה בלתי הוגנת, הוא יכול להגיש התנגדותו לקיום הצוואה ואז בית המשפט לענייני משפחה יקבע, האם לקבל את אותה ההתנגדות או לאשר את קיום הצוואה כמו שהיא.
    • 20. במידה שיוכיח היורש שמתנגד לקיום הצוואה, באמצעות בא-כוחו, כי בצוואה נפל פגם מהותי, בדרך עריכתה או בנסיבות עריכתה, יתכן ובית המשפט יורה על ביטול הצוואה, דבר שיוביל לחלוקת העיזבון בדרך האמורה בחוק הירושה - 50% לבן הזוג ו50% לילדי המוריש.


סוף דבר

צוואה באה לשקף את רצונו של המצווה, בדבר הדרך בה הוא מעוניין כי עזבונו יחולק לאחר מותו. בהיעדרה של צוואה, יחולק עיזבונו בדרך הקבועה בחוק, היינו 50% לבן-זוגו / 50% לילדיו. במידה וקיימת צוואה וקיים חשש שנפל פגם בדרך עריכתה או בנסיבות עריכתה, ניתן להגיש התנגדות לקיומה לרשם הירושה. אם יוכיח המתנגד כי נפל פגם מהותי בצוואה, יתכן ובית המשפט יורה על ביטולה.    

 

- שימו לב! מאמר זה אינו מהווה יעוץ/תחליף לייעוץ משפטי -

 

עו"ד שובל רם מוסמך(ת.שני) במשפטים מאוניברסיטת ת"א - עו"ד במשרד אמנון בן דרור ושות' , העוסק בתחום דיני האישיות במשך 40 שנה - צוואות, ירושות, אבהות, ממזרות, גירושין, הסכמי ממון, הסכמי חיים משותפים, ידועים בציבור ועוד. טל: 0542490000 familylaw100@walla.com             - המאמר אינו מתיימר להיות או להחליף ייעוץ משפטי, בשום מקרה -




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים? תחשבו שוב! -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר מומחה
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה
ספינת האהבה -  מאת: עומר וגנר מומחה
אומנות ברחבי העיר - זרז לשינוי, וטיפוח זהות תרבותית -  מאת: ירדן פרי מומחה
שיקום והעצמה באמצעות עשיה -  מאת: ילנה פיינשטיין מומחה
איך מורידים כולסטרול ללא תרופות -  מאת: קובי עזרא יעקב מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב